Foto pagina website socratisch cafe 03.jpg

Socratisch Café 12 maart 2019

Het Socratisch Café is een ontmoetingsplek voor liefhebbers van een zinvol gesprek. Een socratisch gesprek is geen discussie, maar een gemeenschappelijke zoektocht. Die zoektocht heeft altijd een duidelijke structuur en volgt een stappenplan.

2eDingsDag op 12 maart met socratische gesprekken(o.l.v. Nico Koning, Paul Oomen, Dick de Korte en een Amsterdamse student)

Deze keer zal het gaan over deugdreflectie: over het omgaan met conflicten aan de hand van een concrete conflictsituatie
 

dinsdag 12 maart: Deugdreflectie

We spreken bij deze gespreksvorm over een  praktisch probleem: ik zit in een bepaalde conflictsituatie en ik vraag me af waar ik hier goed aan doe. Het kan ook een conflict zijn van een tijdje geleden waarbij je je achteraf afvraagt: heb ik daar op deze manier toen wel goed aan gedaan?

Vervolgens kiezen we 1 van de 4 z.g. kardinale deugden, namelijk verstandigheid, moed, maat of rechtvaardigheid.  We kiezen de deugd die je in de te onderzoeken conflictsituatie het hardst nodig hebt. Daarbij zoeken we met een zoekprotocol naar het JUISTE MIDDEN om uiteindelijk op een bezonnen manier met het conflict te kunnen omgaan. 

 

Programma voor 12 maart

19:15 inloop (Steenlandzaal)

19:45 opening en filosofische inleiding

20:05 pauze

20:20 deugdreflecties (in 3, 4 of 5 verschillende ruimten in de chocoladefabriek) 

21:55 vooruitblik naar volgende bijeenkomst en afsluiting (Steenlandzaal)

22:00 napraten

 INSCHRIJVEN

U kunt zich inschrijven via de website van de bibliotheek. Klik op: https://www.bibliotheekgouda.nl/agenda/goudse-school---filosofisch-programma.html

Daarop staat ook meer informatie over de hele serie.

En nog dit: alle bijeenkomsten staan op zichzelf. Er is wel een gemeenschappelijk thema, maar nooit wordt verondersteld dat je de vorige ook hebt meegemaakt.

Wanneer u vragen heeft kunt u deze natuurlijk per mail stellen: 

nico@nkoning.nl

.Socratisch Café Gouda is een activiteit van DeGoudseSchool. DeGoudseSchool is een initiatief van prof. dr. ing.Teun Hardjono, dr. ing. Arnold Roozendaal, mr. A.H.J. Teunissen en drs Rik Spann. DeGoudseSchool beoogt in maatschappij en organisaties een brug te slaan tussen technologie, spiritualiteit, kunst en wetenschap.

Namens alle betrokken organisatoren,
Nico Koning
Teun Hardjono 

www.degoudseschool.nl/socratischcafe