Door: Beatrijs Lubbers

Geplaatst in:  Weekblad deGouda

ik kan toveren

De eerste bijeenkomst van het Socratisch Café in Gouda was veelbelovend en smaakt naar meer. Het klinkt nogal elitair: een socratisch gesprek en ook nog over het in deze tijd heftige onderwerp “tolerantie”. Maar je hoeft zeker geen universitaire opleiding gehad te hebben om mee te kunnen doen in dit café. En ook HBO is niet nodig. Je hoeft maar 3 dingen te kunnen: 1) luisteren 2) je aan de spelregels houden en 3) kunnen twijfelen.

Eigenlijk moet je 3-5 dagen met een groep met deze methode aan de slag gaan en in vrijwel alle gevallen wordt er dan volledige consensus bereikt.

Wij hadden maar één avond en het werd dus een vluggertje: Toveren genaamd. En tot mijn grote verrassing lukte dat. In een uur tijd kwamen we in een goede sfeer met elkaar verder met het onderwerp. Iedereen had zijn inbreng en samen bouwden we aan de toren van Babylon. De dagen erna groeide de toren in mijn hoofd verder: wat zou het mooi zijn om met een betrokken groep Gouwenaars 3 tot 5 dagen bij elkaar te komen: de bestuurders van alle moskeeën, een flinke groep Islamitische vrouwen, vertegenwoordigers van de Raad van Kerken, een stel Goddeloze Gouwenaars, ambtenaren van de gemeente, leden van de wijkteams een paar wethouders en de kinderburgemeester. En dan na 3 tot 5 dagen komt er een witte rookpluim uit de schoorsteen: we zijn eruit. Er is volstrekte consensus over de vestigingsplaats van de Goudse moskeeën, het islamitische centrum en het vrouwencentrum. De financiering is rond en we kunnen morgen beginnen. Het geruzie is afgelopen. Om dit te bereiken hoeven we maar 3 dingen te kunnen: luisteren, spelregels respecteren en kunnen twijfelen.

Aanmelden kan bij het Socratisch café. De volgende bijeenkomst is op maandag 27 februari in het café van het Verzetsmuseum.