Bijeenkomst over de Vrijmetselarij

Er zijn weinig zaken die zo mysterieus lijken als de vrijmetselarij. Velen zien leden van dit broederschap als spiritueel en een tikkeltje vreemd. Om de sluier iets op te lichten, organiseert de DeGoudseSchool op dinsdag 16 april a.s. in samenwerking de Gemengde vrijmetselaarsloge Pythagoras uit Gouda een bijeenkomst.

Centraal staan de vragen: waarom word je vrijmetselaar? en wat is het geheim van de vrijmetselarij? Een aantal vrijmetselaars zullen vertellen over hun ervaringen deelnemers kennis laten maken met de symboliek en wijze waarop in de zogenoemde Tempel wordt gewerkt en zo iets doen aan al die geheimzinnigheid die blijkbaar rond de Vrijmetselarij heerst. Duidelijk zal worden gemaakt dat het doel is de geest te scherpen door middel van een goed gesprek over een maatschappelijke vraag of een filosofische uitspraak. Centraal staat niet aan de persoonlijke meningsvrijheid getornd wordt

en dat tolerantie en niet oordelen hoog in het vaandel staat. Vrijmetselarij is geen religie, maar het sluit religieuzen niet uit.

Plaats:        Chocoladefabriek Steenlandzaal. Klein Amerika Gouda

Tijd:            19.30 – 21.30

Kosten:       € 5,--

Aanmelden: info@hardjono.nlonder vermelding van: 16 april

Waarom word je vrijmetselaar? Wat is het geheim van de vrijmetselarij?

Er zijn vele wegen om op het pad van de vrijmetselarij te komen. Velen verlangen ernaar een goed gesprek te hebben. Iedere week of iedere twee weken wordt er een maatschappelijke vraag of en filosofische uitspraak onder de loep genomen. Daarbij is een wezenlijk uitgangspunt dat de geest gescherpt wordt en daarbij wordt niet aan de persoonlijke meningsvrijheid getornd. Bij vrijmetselaren staat tolerantie en niet oordelen hoog in het vaandel. Vrijmetselaars zijn vrije denkers.De persoonlijke ontwikkeling staat centraal en het "ken u zelve" is daarbij beginpunt van onderzoek. De verschillende inhouden en meningen inspireren en ze activeren het denkproces. Een greep uit de recent besproken onderwerpen: naast het ken u zelve werd er gesproken over de bevolkingsgroei, de invloed van nep-nieuws, waar zie je corruptie, hoe kom je tot empathie?

En waar is nu die geheimzinnigheid?
Naast de gespreksavonden werken de vrijmetselaars in de Tempel. Daar vindt de rituele arbeid plaats zoals de inwijding van de leerling, gezel en meester. Er wordt het winter en zomer solstitium gevierd waarbij gewerkt wordt met symbolen en rituelen om de onuitsprekelijke grootheden van licht, liefde, groei en dergelijke zinnebeeldig te vertolken. En ja, daar wordt buiten de Tempel niet over gesproken, dit moet je beleven. Net als bij de gedachtenuitwisseling staat het proces centraal. Het gaat niet om het einddoel, het gaat om de reis die je gezamenlijk maakt.
Vrijmetselarij is geen religie, maar het sluit religieuzen niet uit.

Als uw interesse gewekt is, bent u van harte welkom om te komen luisteren naar wat een aantal vrijmetselaars te vertellen hebben over hun ervaring. U kunt kennis maken met de symboliek en misschien kan er een tipje van de sluier opgelicht worden van al die geheimzinnigheid.

Wij zijn een groep leuke, inspirerende, oudere en jongere mensen, mannen en vrouwen. Je leert elkaar werkelijk kennen, dat maakt de ontmoetingen waardevol.

Gemengde loge Pythagoras te Gouda